In het hart van het pittoreske Zeeland worden bezoekers verwelkomd door een betoverend landschap doordrenkt met geschiedenis en mysterie. Temidden van de uitgestrekte polders, kronkelende waterwegen en uitgestrekte duinlandschappen rijzen majestueuze kastelen op, als stille getuigen van een rijk verleden. Deze imposante bouwwerken, elk met hun eigen verhaal en charme, nodigen uit tot een ontdekkingsreis door de eeuwen heen.

Je kunt in Zeeland diverse kastelen vinden. Sommige van deze kastelen zijn te bezoeken. De een diende ooit als woning, de ander als verdedigingswerk. Wil je meer leren over de geschiedenis van deze prachtige bouwwerken? Blijf lezen!

Kasteel Westhove

Kasteel Westhove is een prachtig historisch monument gelegen in natuurgebied De Manteling in het idyllische Oostkapelle. Het kasteel heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Middeleeuwen en heeft door de eeuwen heen verschillende transformaties ondergaan.

Oorspronkelijk werd het kasteel gebouwd in de 13e eeuw als een verdedigingswerk. Het diende als een middeleeuws kasteel met een strategische ligging nabij de kust, waardoor het een belangrijke rol speelde in de regionale verdediging. Door de jaren heen heeft het kasteel verschillende eigenaren gehad en is het meerdere keren gerenoveerd en gemoderniseerd.

Wat het kasteel extra bijzonder maakt, is de prachtige ligging te midden van natuurgebied de Manteling van Walcheren, een uitgestrekt natuurgebied met bossen en duinen. De omgeving voegt een vleugje romantiek toe aan het kasteel, waardoor het een populaire bestemming is voor zowel geschiedenisliefhebbers als natuurliefhebbers.

In de voormalige orangerie van dit kasteel is museum Terra Maris gevestigd. Dit is een museum waar je kunt leren over de geschiedenis en de natuur van het prachtige Zeeland.

Kasteel Westhove is een levendig testament van rijke Zeeuwse geschiedenis en een must-visit voor iedereen die geïnteresseerd is in de betoverende mix van historie en natuur die deze regio te bieden heeft.

Tip! Maak een prachtige wandeling door natuurgebied de Manteling en spot tijdens je wandeling dit prachtige kasteel!

Het kasteel is grotendeels vrij toegankelijk. Via onderstaande link kun je de locatie van dit prachtige bouwwerk vinden.

https://maps.app.goo.gl/G3Q5EF9ZyKb3b4mz8

Slot Haamstede

Slot Haamstede is een imposant kasteel gelegen in het Zeeuwse dorp Burgh-Haamstede. Het kasteel heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 13e eeuw en is een van de best bewaarde kastelen in Zeeland. Er zijn verschillende feitjes bekend over het kasteel:

  • Het Slot werd in de 13e eeuw gebouwd als een middeleeuws verdedigingswerk. Het diende oorspronkelijk als een zogenaamd donjon, een robuuste woontoren die tevens diende als verdedigingsfort.
  • Het kasteel vertoont kenmerken van de Hollandse gotiek, met zijn imposante torens en dikke muren. Door de eeuwen heen heeft het kasteel verschillende bouwkundige aanpassingen ondergaan, maar het behoudt nog steeds veel van zijn middeleeuwse karakter.
  • Gedurende de geschiedenis heeft Slot Haamstede verschillende adellijke families als bewoners gehad. Onder hen bevonden zich invloedrijke figuren die het kasteel hebben uitgebreid en aangepast aan de veranderende tijden.
  • Slot Haamstede is omgeven door een sfeervol park en een slotgracht. De groene omgeving draagt bij aan de romantische uitstraling van het kasteel en biedt bezoekers de mogelijkheid om te genieten van een rustige wandeling.
  • Het kasteel organiseert regelmatig evenementen, zoals rondleidingen, tentoonstellingen en activiteiten voor kinderen. Deze evenementen dragen bij aan het levendig houden van de geschiedenis en het culturele erfgoed van Slot Haamstede.

Slot Haamstede is niet alleen een historisch monument, maar ook een levendig centrum van cultuur en erfgoed. Het nodigt bezoekers uit om een stap terug in de tijd te zetten en de pracht van de middeleeuwen te ervaren te midden van de serene schoonheid van Zeeland.

Hieronder kun je bekijken wanneer je een rondleiding kunt krijgen door het slot.

https://www.natuurmonumenten.nl/agenda?locatie=N_927#2020-08-18T19:00

Slot Moermond

Slot Moermond, gelegen in het pittoreske Renesse op het eiland Schouwen-Duiveland, is een betoverend kasteel met een geschiedenis die teruggaat tot de 13e eeuw. Oorspronkelijk opgetrokken als een versterkte woontoren, heeft het kasteel door de eeuwen heen diverse transformaties ondergaan, resulterend in de karakteristieke stijl die we vandaag de dag bewonderen.

Het landgoed, opgericht rond 1229 door Constantijn van Zierikzee, heeft illustere bewoners gehad, waaronder Jan van Renesse en Witte van Haamstede. Het heeft echter tweemaal de verwoestingen van veldslagen doorstaan en is telkens weer herrezen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog diende Slot Moermond als thuis voor de laatste bewoners, de familie Vriesendorp. Zij waren verantwoordelijk voor de wederopbouw van het slot na eerdere vernielingen. Helaas konden ze na de watersnoodramp in 1953 het landgoed en het slot niet binnen zo’n korte termijn volledig herstellen. Na een uitgebreide restauratie in 1955 werd het slot en landgoed teruggebracht naar hun oorspronkelijke staat.

Met kenmerken van de Hollandse Renaissance straalt Slot Moermond een sfeervolle allure uit, met torens die oprijzen langs grachten. Door de diverse adellijke eigenaren die het kasteel heeft gehad, is het landgoed verrijkt met een rijke geschiedenis en een scala aan architectonische elementen.

De omgeving van Slot Moermond wordt gekenmerkt door prachtige tuinen en een uitgestrekt parklandschap. De goed onderhouden tuinen bieden een serene omgeving waar bezoekers kunnen wandelen en genieten van de natuurlijke schoonheid die het kasteel omringt. Landgoed Moermond, is een 45 hectare tellend beschermd natuurgebied.

Tegenwoordig vervult Slot Moermond de rol van restaurant. Gasten hebben de mogelijkheid om te dineren in een elegante ambiance, waarbij ze kunnen genieten van culinaire hoogstandjes uit de regio.

Daarnaast fungeert het kasteel als een gewilde trouwlocatie en evenementenlocatie. De romantische setting van Slot Moermond en de omliggende tuinen maken het een betoverende plek voor speciale gelegenheden.

Slot Moermond is niet alleen een architectonisch juweel, maar ook een levendig stukje geschiedenis. Het nodigt bezoekers uit om de charme van lang vervlogen tijden te ervaren, terwijl ze genieten van het comfort en de gastvrijheid van vandaag de dag.

Via onderstaande link kun je de locatie van het slot vinden.

https://maps.app.goo.gl/d82AfWX2Nk7SJw7D6

Kasteel Ter Hooge

Een betoverende aaneenschakeling van gebouwtjes vormt het middeleeuwse kasteel Ter Hooge in het charmante Middelburg. Hoewel het huidige bouwwerk sinds het midden van de 18e eeuw prijkt, reikt de geschiedenis van Buiten Ter Hooge terug tot in de Middeleeuwen. De oorspronkelijke eigenaar, Sijmon van der Hooge, wordt vermoedelijk in de 13e eeuw aan dit schilderachtige stukje geschiedenis verbonden. Later wordt het kasteel overgedragen aan de invloedrijke familie Van Borssele, waarna het in 1713 in de handen van de Middelburgse koopman Steven Scheyderuyt belandt.

Een boeiende periode volgt wanneer, na verschillende eigendomswisselingen, baron Van Lynden het beheer overneemt in 1871. Rond 1880 ondergaat Ter Hooge opnieuw een metamorfose met toevoegingen zoals een suite, eetkamer, en biljartkamer. De achtergevel wordt verrijkt met een sierlijk balkon, terwijl de voorzijde wordt gesierd door een uitnodigende veranda en een klok.

In het hedendaagse bestaan is het kasteel verdeeld in enkele appartementen, die nu particulier worden bewoond. Het park rondom dit historische erfgoed wordt liefdevol beheerd door Stichting Het Zeeuwse Landschap en opent grotendeels zijn deuren voor wandelaars. Met zijn kronkelende paden, geometrische tuinen en historische allure nodigt Kasteel Ter Hooge uit tot een betoverende reis door de tijd, waar elke steen een verhaal vertelt dat diep verankerd is in de rijke geschiedenis van Middelburg.

Hier vindt je de locatie van dit betoverende bouwwerk: https://maps.app.goo.gl/XSg8j8hPyvynGX6T9

Het Arendsslot

Welkom bij het Arendsslot, het jongste kasteel van Nederland dat kleinschalig, exclusief en bovenal stijlvol is. Gelegen in het idyllische ’s Heer Arendskerke, door de lokale bevolking liefkozend ‘SRASkerke’ genoemd, vormt dit charmante kasteeltje een oase van rust te midden van bos en weiland. Compleet met een sierlijke slotgracht, betoverende etagetuinen en ontelbare bijzondere details, is het Arendsslot een waar pronkstuk.

De Franse flair en Italiaanse elegantie voegen een extra dimensie toe aan dit unieke domein, waardoor het Arendsslot zich onderscheidt als een buitengewone bezienswaardigheid in Nederland. En het goede nieuws? Dit betoverende kasteel is toegankelijk voor bezoek op afspraak!

Bij het betreden van het Arendsslot wordt u verwelkomd door een inspirerend decor, een hartelijke ontvangst en prachtige stijlkamers. Elk bezoek is doordrenkt met verrassingen, waardoor het een onvergetelijke ervaring wordt. Laat u meevoeren door de unieke ambiance, de zorgvuldig bewaarde details en de tijdloze elegantie van Nederlands jongste kasteeltje. Het Arendsslot belooft een ontdekking te zijn waar elke hoek een nieuw verhaal vertelt en waar geschiedenis en moderne gastvrijheid samensmelten tot een betoverende ervaring.

Hier vind je meer informatie over het kasteel: http://www.arendsslot.nl/

Slot Baarland

Slot Baarland, ook wel bekend als Huis te Baarland, is een historisch kasteel in het pittoreske dorpje Baarland in de provincie Zeeland, Nederland. Het kasteel heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Middeleeuwen en heeft door de eeuwen heen verschillende transformaties ondergaan.

Hier zijn enkele interessante aspecten van Slot Baarland:

  • Middeleeuwse Oorsprong: Slot Baarland vindt zijn oorsprong in de Middeleeuwen en werd waarschijnlijk gebouwd in de 14e eeuw. Het diende oorspronkelijk als een versterkte woontoren, een typisch kenmerk van middeleeuwse kastelen.
  • Adellijke Bewoners: Gedurende zijn geschiedenis heeft Slot Baarland verschillende adellijke eigenaren gehad. Een van de bekendste eigenaren was de adellijke familie Van Borssele, die het kasteel in de 15e eeuw in hun bezit had.
  • Architectonische Veranderingen: Het kasteel heeft door de eeuwen heen verschillende veranderingen ondergaan. In de 17e eeuw werden er aanpassingen gedaan in de stijl van de Hollandse Renaissance. Hierdoor kreeg het kasteel een meer statige uitstraling.
  • Huidige Status: Tegenwoordig is Slot Baarland een rijksmonument en een van de weinige overgebleven middeleeuwse kastelen in Zeeland. Het is niet altijd open voor publiek, maar de buitenkant van het kasteel en het omliggende terrein zijn vaak te bewonderen.
  • Omgeving: Het kasteel bevindt zich in een landelijke omgeving, omringd door groene velden en nabij de Westerschelde. De serene locatie draagt bij aan de historische charme van Slot Baarland.

Hoewel de specifieke details van het kasteel kunnen variëren, afhankelijk van de tijd en de eigenaren, blijft Slot Baarland een intrigerend stukje erfgoed dat bezoekers meeneemt naar een tijd van ridders en jonkvrouwen, en de rijke geschiedenis van de regio weerspiegelt.

Hier vind je meer informatie over Slot Baarland: https://www.slotbaarland.nl/

Ben je van plan een van deze prachtige bouwwerken te bezoeken? Vanuit onze vakantiewoningen heb je deze kastelen zo bezocht!